Slechthorendheid, man 52 jaar

Hoe kwam je bij Esther terecht?

Ik ben slechthorend en raakte daardoor steeds meer in een isolement. Omdat ik voorzag dat mijn slechthorendheid een conflict met mijn werkgever zou kunnen veroorzaken, ben ik iemand gaan zoeken die mij zou kunnen helpen. Ik zocht een coach die weet wat een gehoorbeperking inhoudt. Die weet dat het ook betekent dat je wantrouwend wordt en situaties mijdt bijvoorbeeld. Ik zocht iemand die niet slechthorend is, maar het wel echt begrijpt. Op Esthers website zag ik dat ze die ervaring heeft.

Waar hoopte je op?

Ik hoopte dat Esther begrip zou kunnen kweken bij mijn werkgever en collega’s. Dat is ook gebeurd. Ze heeft geholpen met mijn re-integratie nadat er bij mij een cochleair implantaat geplaatst is. Daarvoor heeft ze regelmatig met mijn leidinggevende en bedrijfsarts overlegd. Soms ging ze mee naar gesprekken. Daarnaast heeft ze voorlichting aan mijn collega’s gegeven.

Ze heeft mij ook gecoacht hoe ik situaties op het werk anders kan aanpakken. Daar heb ik heel veel aangehad. Ik moest er helemaal voor naar Groningen, maar ik ben nooit thuisgekomen met het idee dat ik er die dag niks aan gehad had. Esther kan heel goed en open luisteren. Vaak kreeg ik een reactie waarvan ik dacht: “Ik heb je dit inderdaad zo verteld maar de link die je nu legt, had ik zelf nooit zo gelegd”. Ik vond het ook nog eens gewoon heel gezellig om naar haar toe te gaan.

Zou je Esther aanbevelen?

Aan mensen die slechthorend zijn absoluut. Esther begrijpt echt wat slechthorendheid inhoudt. Ze heeft heel veel kennis en ervaring en kan die ook overbrengen. Mijn collega’s letten nu veel meer op of ik het ook snap. Esther was nooit betuttelend. Ze is eerder behoorlijk direct maar altijd ondersteunend, open en vooral oprecht nieuwsgierig. Ze is heel enthousiast over dingen en dat hielp mij om zelf zaken ook wat meer te relativeren. Ik ga weer met ontzettend veel plezier naar mijn werk. Dat had ik niet durven hopen. Ik denk dat ik zonder haar hulp heel verzuurd zou zijn geraakt.